I Danmark er der en god social dækning, hvilket betyder at vi kan få hjælp til mange problemer. De fleste ved allerede, at vi kan få hjælp af kommune og stat, når det gælder arbejdsløshed, uddannelsesstøtte, pension, og så videre.
Men der er faktisk også andre ting, man som borger kan få tilskud til. Her er nogle gode eksempler.
Flytteudgifter
Vidste du, at du faktisk kan få hjælp af kommunen, hvis du har flytteudgifter og ikke selv er i stand til at dække dem alle?
Det gælder for borgere med lav indkomst, der har brug for hjælp til at dække indskud eller depositum, samt transport af indbo.
Alle kommuner i landet tilbyder hjælp til flytteudgifter i en eller anden grad. Hver sag er dog individuel, og tilbagebetaling er også en aftale, du skal lave med kommunen. Nogle ansøgere skal slet ikke tilbagebetale noget, mens der hos andre laves en aftale, der minder lidt om et lån. Det afhænger af indkomst og begrundelse.
Som udgangspunkt foregår det ved at du skal ansøge hos den kommune, du flytter til. Det er altså ikke, den kommune du flytter fra, som skal dække støtten.
Parterapi
Mange (men ikke alle) kommuner i Danmark giver tilskud til parterapi.
Hvis forholdet går i den forkerte retning, eller hvis man har nogle helt særlige problemer, der skal arbejdes på, så er parterapi løsningen. Det har allerede hjulpet rigtigt mange par i Danmark. Sagen er dog den, at de fleste parterapeuter er private, og at man som udgangspunkt skal betale en timepris for sessionerne.
Et tilskud til parterapi gør ydelsen mere tilgængelig for de par, som har brug for at få terapi for at kunne redde forholdet. Derfor er det glimrende, at nogle kommuner hjælper med at dække betalingen, og der er håb om, at flere kommuner vil overveje at gå i samme retning.
Tandpleje
Det irriterer mange danskere, at vi har en fuld social sundhedssikring, men at tandpleje ikke er inkluderet. Det koster nemlig mange penge at gå til tandlægen.
Men personer med lav indkomst kan faktisk få hjælp. Der er nemlig en lov om aktiv socialpolitik, som gør at personer på kontanthjælp eller uddannelsesstøtte har mulighed for at søge om hjælp til alle former for tandpleje.
Nogle gange dækkes hele udgiften, mens man andre gange blot får dækket noget af den. Men det hjælper. Og det betyder, at danskere med lav indkomst ikke behøver at bekymre sig nær så meget om en dyr tandlægeregning, da alle kommuner tilbyder støtte til det. Du kan læse mere på Borger.dk eller spørge i din egen kommune.
Idrætsforeninger
Privatpersoner kan få støtte til en del, og det kan foreninger også. Især inden for idrætten er det ret almindeligt at få støtte fra kommunen til at holde aktiviteterne i gang.
Som hovedregel gives der tilskud til alle former for idræt og sport. Det omfatter blandt andet kørselstilskud, lederuddannelser til trænere og instruktører, tilskud til lokaler, og meget andet! Der er selvfølgelig nogle ting, man skal leve op til, og det kan du høre mere om hos din kommune. Hvis du overvejer at starte en forening op, eller hvis du mangler lidt støtte til en klub du allerede er medlem af, så er der trods alt mulighed for at det kan lade sig gøre.
Kulturelle tiltag
Mange kommuner har også det, der hedder kulturstøttepuljer. Det betyder, at privatpersoner eller virksomheder, som ønsker at afholde et kulturelt arrangement eller projekt, kan få hjælp af kommunen. Det kan være alle former for initiativer. Kommunen kan nemlig godt lide, at der sker ting i nærområdet. I de store kommuner er der hård konkurrence om puljerne, så det er generelt nemmere at få støtte i provinsen. Men ikke desto mindre er det en glimrende mulighed, og det er noget, som mange arrangører allerede har fået gavn af.