FORSØG: Hvor effektiv er vand til at optage varme?

0
1103

Her er et lille forsøg, hvor du kan med dine egne øjne se, hvor effektiv vand er til at optage selve varmen.

Du skal bruge

Sådan gør du

  • Fyld vand i en ballon.
  • Pust ballonen op og slå knude på.
  • Tænd stearinlyset og stil det i baljen.
  • Hold nu vandballonen over lyset.

Hvad sker der? Hvor tæt kan du holde ballonen på lyset? Prøv at flytte flammen fra vandet til luften i ballonen. Hvad sker der? Hvad siger det om lufts varmekapacitet? Det er nogle af de spørgsmål du kan stille dig selv, når du er igang med forsøget.

Største delen af selve jordens orverflade er dækket af vand – ca. 71 procent. Det er rigtig godt for jorden, da vand har nogle særlige egenskaber, som gør at vores oceanerne er enormt vigtig for selve klimaet. Hvordan hænger vandmolekylerne sammen, det gør de ved hjælp af hydrogenbindinger. Det gør at molekylerne ikke kan frit kan bevæge sig rundt mellem hianden. Det er også det du kan se når temperaturen skifter i væskerne. Det er nemlig afhængigt af hvor hrutigt molekylerne bevæger sig rundt.

Det betyder at man bliver nød til at bryde nogle af vandets hydrogenbindinger, før man kan hæve selve temperaturen i vandet. Det kræver en masse energi, at skulle kunne bryde disse bindinger, og hvis man kan tilfører energien til vandet i form af varme, bruger man en del energi på at skulle bryde hydrogenbindingerne. Resten af energien går til at skulle øge vandmolekylernes hastighed. Det betyder at man skal bruge ekstra energi på at skulle hæve temperaturen i vandet. Dette kaldes en høj varmekapacitet.

Det er det samme, som sker med den globale opvarmning, der i øjeblikket foregår, her oplagres meget af varmeenergien i selve havene. Det kan derfor betragtes, som en buffer, at havene oplagre varmeenergien, da temperaturen ville have været steget meget mere på trods af at vi har brændt fossile brændsler af i meget langtid, det har vi faktisk gjort siden 1800 tallet. På nuværende tidspunkt kan vi være meget glade for at vi har havene, det kan dog også betyde at i fremtiden kommer det til at tage langtid for at kunne afkøle dem igen.

EFTERLAD ET SVAR

Indtast venligst din kommentar!
Indtast venligst dit navn her