Den drue Barolo vin laves af hedder Nebbiolo. I en Barolo vin er det udelukkende Nebbiolo druen, der anvendes. Vinen går under navnet kongernes vin eller vinens konge og er 1 af Italiens 3 mest berømte vine sammen med Amarone og Brunello.
Der er opsat en række krav som skal overholdes i produktionen af Barolo vine, for at opretholde den høje kvalitet. Den eneste druesort, man må bruge til at lave Barolo vin, er Nebbiolo. Derudover skal alkoholprocenten som minimum ligge på 12,5% og lagringen skal vare minimum 38 måneder, hvoraf 18 af månederne skal være på egetræsfade.
Nebbiolo
Druen kendetegnes ved dens store volumen og dens mørke skal. Der findes i dag omkring 40 forskellige udgaver af Nebbiolo druen, da den ligesom Pinot Noir har utrolig let ved at mutere. De mest anvendte Nebbiolo druer er Lampia, Michet og Rosé.
En Barolo drue, altså Nebbiolo, kendetegner sig ved tanninrige vine – altså vine med meget garvesyre. Derudover har vinene et stort lagringspotentiale.
Nebbiolo er den ældste drue i Piemonte og er ansvarlig for nogle af de ældste og fineste vine i hele verden. Grundet druens mange år på bagen kan dens status sammenlignes med den, som Pinot Noir har opnået i Bourgogne.
Klima
Nebbiolo er super sensitiv over for klimaet, hvorfor Piemonte også er et af de eneste steder i verden, hvor den trives i vinmarker, som er placeret 250-450 meter over havets overflade. På trods af at en Barolo drue vokser på en af de vinstokke, der spirer først, er druen en af dem, der modner sidst.
Nebbiolo sætter høje krav til sit klima og trives i vinregionen lige mellem de kølige alper og det lune Middelhav. Her er klimaet præget af de kolde vintre kombineret med de varme og tørre somre. Derudover er området kendt for den morgentåge, der lægger sig som et tæppe i efterårsmånederne, hvor man høster den kendte Barolo drue. Nebbiolo kommer desuden af ordet “Nebbia”, der betyder tåge.
Område
Barolo kommer fra et lille område i det nordvestlige Italien og dækker over 11 små kommuner, som alle ligger i en af Italiens mest kendte vinregioner, Piemonte. Piemonte betyder “ved foden af bjerget” og ligger, som navnet antyder, ved foden af de franske og schweiziske alper.
Barolo druen, Nebbiolo dyrker man primært i Piemonte, men nogle vinavlere uden for Italiens grænser har også prøvet kræfter med druen. Ingen har dog indtil videre formået at producere en vin på samme niveau, som de dem i Piemonte.