Vi kender det alle sammen, og om ikke andet så kan vi huske tilbage til en tid med masser af spændende fag. Men der var altid visse fag, som var sjovere end de andre og man glædede sig faktisk til netop de fag. Et af de fag var blandt andet biologi-timerne. De var sjove at være en del af, for man lærer om ting, som vi ser i naturen og mærker på egen krop.
Men det var også et interessant fag, fordi man fik lov at udforske mange ting samt benytte sig af værktøjer og redskaber, som gjorde en forskel for udviklingen. En af de ting, der virkelig gjorde et indtryk, var, når man lavede forsøg, som kunne udvikle sig til næste gang. Så blev det sat ind i en inkubator og næste gang, så kunne man se udviklingen af noget, man selv havde været med til at udvikle.
Hvad kan en inkubator?
Der findes forskellige typer af inkubatorer – alt efter hvad behovet er. Du kan blandt andet få en inkubator, hvor temperaturen kan sænkes og hæves i forskellige intervaller, hvis det er en nødvendighed for inkubation processen. Men det er ikke det eneste. Du kan også få en inkubator, som bestemmer CO2 niveauet derinde. Denne funktion er oplagt, hvis du f.eks. skal dyrke mammale celler – som er celler fra pattedyr. Her er der oftest krav og nødvendighed om visse fugtighedsgrader, for at det kan lykkes. Det kan en inkubator bidrage med.
Typer af inkubator
Der findes 3 klassiske typer af inkubatorer, og som man oftest ser brugt i forbindelse med mikrobiologi. En af dem er inkubatoren, som sørger for en naturlig luftcirkulation. Denne inkubator er den, man ser brugt i biologi lokalerne og som er brugt mest til daglige opvarmningsopgaver hos de uddannede og professionelle.
Så er der rysteinkubatoren, og som navnet selv siger, så kommer navnet af funktionen. Denne inkubator har nemlig en rystefrekvens. Det kan selvfølgelig variere fra inkubator til inkubator, hvor mange omdrejninger de har. De fleste har en rystefrekvens på 100-1200 o/min.
Den er varmeskabet, hvor temperaturen er hovedfunktionen. Du kan altså ændre den – både op og ned i temperatur, så du får lige netop den fugtighed og temperatur, som det ønskede projekt behøver.
Det er altså tydeligt, at en inkubator kan bidrage med meget, når det kommer til alt indenfor mikrobiologi.